Rummun valmistus  

Rummun valmistusohje


Pororumpunahka soveltuu nahan paksuuden huomioon ottaen jopa 75 cm rummun valmistukseen. Vuotarumpunahkaa käytetään mm. suurten patarumpujen valmistukseen ym. ammattisoittimiin.

Tarvikkeet

Rumpunahka, joko poroa tai vuotaa. Kehys. Pieniä nauloja, nyöriä tai nitoja nahan kiinnittämiseen. Mahdollisesti liimaa. Sakset tai terävä puukko. Vasara. Kehyksenä voidaan periaatteessa käyttää mitä tahansa pyöreää tai soikeaa sylinteriä. Varta vasten valmistettu puukehys, saviruukku tms. on erinomainen rummun valmistukseen, mutta pahvisylinteri, kurkkupurkki, kattila tai ämpäri käy mainiosti mikäli rummulta ei vaadita kovin kummoisia akustisia ominaisuuksia.

Valmistus

Tee kehys valmiiksi ennen kuin pingotat nahan sen päälle. Jos kehys on pohjasta auki, kiinnitä pohjaan myös kahva tässä vaiheessa. Mikäli käytät pahvisylinteriä kehyksenä, katkaise pyöreä puutanko niin, että se juuri sopii sylinterin sisään ja kiinnitä se päistään ruuvaamalla pahvin läpi. Ruuvinkannat jäävät peittoon kun päällystät valmiin rummun.


Levitä rumpunahka tasaiselle alustalle ja aseta rummun kehys nahan päälle. Piirrä esim. tussilla nahkaan rummun ulkokehä. Leikkaa nahasta piirrettyä osaa n. 5 cm joka suuntaan suurempi kappale. Liota irtileikattua nahkapalaa haaleassa vedessä kunnes se on vettynyt kauttaaltaan eikä siinä ole kovia kohtia. Nahan pitäisi olla kuin märkä tiskirätti. Purista nahasta liika vesi pois. Voit myös puristaa sen pyyheliinan sisään, jolloin siitä tulee hieman kuivempi.

Levitä märkä nahka rummunkehyksen päälle niin, että se on jokapuolelta yhtä paljon kehyksen yli. Jos kiinnität nahan puukehykseen, voit käyttää pieniä nauloja. Naulaa ensin yhdeltä sivulta, sitten vastakkaiselta ja sen jälkeen päistä niin, että naulat muodostavat ristin. Naulaa nahka melko tiukkaan. Kiristä sen jälkeen nahkaa tasaisesti joka suuntaan ja naulaa se kiinni kehykseen. Nahka kiristyy kuivuessaan, joten on parempi jos naulaat tiheään. Mitä tasaisemmin kiristät nahan, sen paremmin se soi kuivuttuaan. Naulojen asemesta voi käyttää nitojaa.

Kun nahka on kuivunut, voit leikata ylimääräiset nahankappaleet pois ja kiinnittää naulauksen päälle parkkinahkasuikaleen tai kankaan koristeeksi. Puukehykseen on mahdollista kaivertaa ura lähelle yläreunaa, jolloin nahka kiinnitetään siihen nyörin avulla. Tällöin nahka on helpompi vaihtaa. Pingota nahkaa niin, että se yltää uran yli. Paina nahka uraan. Kierrä luja nyöri nahan päälle uraan ja tee siihen lenkki, johon pujotat vahvan puutikun tms. Solmi nyöri tiukalle. Kiristä nahka vetämällä sitä urassa olevan nyörin alta. Kiristä samalla kääntämällä nyörilenkissä olevasta tikusta. Kun nyöri on mielestäsi tarpeeksi tiukalla kiinnitä tikku vaikka pikku naulalla rumpuun niin, ettei se pääse löystymään. Samalla tavalla voit kiinnittää nahan kehykseen, jossa on ”kaulus”, esim. kattila tms.

Jos haluat kiinnittää nahan nyörillä tai nahkanauhalla, tee nahan reunaan reiät ennenkuin liotat nahan. Leikkaa rumpunahasta ainakin kolme kertaa rummun ympärysmitan pituinen nauha ja kostuta se. Ompele sillä nahka kiinni kehykseen tehtyihin reikiin tai kiinnikkeisiin. Kehyksen ja nahan väliin voi laittaa hieman liimaa, mikäli ei ole tarvetta vaihtaa nahkaa myöhemmin. Käytä vesiliukoista yleisliimaa.

Valmiin rummun voit koristella maalaamalla nahan parkkiuutteella, petsillä tai tussilla. Sopivia kuvioita löytyy Lappia tai shamanismia käsittelevistä kirjoista. Puukehyksen voi koristella petsaamalla, polttamalla, maalaamalla jne. Pahvikehyksen päällystämiseen voi käyttää nahkaa, kangasta, maalia tapettia ym. Anna mielikuvitukselle vapaa kädet.

Katso tästä valmiita malleja. Ja tästä lappalaisten käyttämiä taikamerkkejä.
Kuvat 1 - 21 (jpg-kuva)
Kuvat 22 - 42 (jpg-kuva)
Selitykset edellisiin (jpg-kuva)

Rummun hoitoa ei saa laiminlyödä, ja se tulee myös vihkiä käyttötarkoitukseensa.

Mikä meni vikaan

Takaisin rumpunahkasivulle