Rummun valmistus  

Mikä meni vikaan?

Miksi rumpunahka repeää?

Rumpunahkojen repeämisiä sattuu silloin tällöin, mutta onneksi kovin harvoin.
Repeäminen voi johtua:
  • Nahka on kiristetty liian tiukalle.
  • Rumpua on säilytetty liian kuumassa ja kuivassa.
  • Nahkaan tehdyissä rei'issä on terävä kulma tai viilto.
  • Nahka on liotettu liian kuumassa vedessä.
  • Nahkaa ei pidä kiristää kehykseen liian tiukalle, vaan se on jätettävä "sopivan" löysälle. Kireys vaikuttaa myös sointiin.
  • Rumpua voi säilyttää huoneen lämmössä, mutta on otettava huomioon, että varsinkin talvella huoneilma on kovin kuivaa ja kalvo kiristyy äärimmilleen. Nahan rasvaaminen esim. mehiläisvahabalsamilla auttaa jonkin verran.
  • Myös lentokoneiden ikkunat tehdään pyöreäkulmaisiksi repeämisen estämiseksi. Pyöreä reikä nahassa ei repeä niin helposti kuin kantikas.
  • Kaikissa rumpunahoissa on neljä kainaloa, joissa on hieman ohuempi nahka kuin rumpunahan keskiosassa. Tämä on nahan ominaisuus, ei vika. Jos kainalokohta kiristyy liikaa tai siinä on terävä leikkauskohta, se voi ohuempana revetä helpommin kuin nahka keskiosassa. Kannattaa siis huolehtia, että joka kohdassa on riittävästi vahvaa nahkaa.
  • Missä voi sulaa, siinä nahka palaa, on vanha sananlasku, joka pitää paikkansa varsinkin rumpunahkojen osalta. Nahka tulee liottaa enintään "lapsen pesuveden" lämpöisessä vedessä. Liian kuumassa vedessä nahan kollageeni palaa ja nahka turpoaa ja siitä tulee kumimainen. Palanut nahka on kuivuttuaan hauras ja taipumaton.

Rumpu ei soi

Rumpunahka on mitä todennäköisimmin jätetty liian löysälle tai se on kostunut.
- Kokeile kuivata nahkaa kevyesti hiustenkuivaajalla tai nuotiolla.
- Jos kuivaaminen ei auta, on nahka liotettava ja kiinnitettävä uudelleen tiukemmalle

Rumpu rämisee

Rummun kehys on liian paksu ja nahka resonoi kehyksen reunaan. Nahan ja kehyksen kosketuskohdan tulisi olla mahdollimman pieni kehyksen yläreunassa, eli kehyksen tulisi olla mahdollisimman ohut reunastaan.
Jos kehyksen reunaa ei ole mahdollista kaventaa, voi kokeilla laittaa siihen muovi- tai metallilangan korotukseksi, joka nostaa nahan irti kehyksestä. Muualla nahka saa vastata kehykseen, eikä se vaikuta ääneen.

Rummunkehys vääntyy

Rummun kehys on todennäköisesti liian heikkoa tekoa suhteessa käytettyyn nahkaan. Intiaanit käyttivät aikoinaan hyväkseen raakanahan ominaisuutta kutistua voimakkaasti kuivuessaan uhriensa kiduttamiseen. Kuivuvassa nahassa on uskomaton voima. Jos kehys on liian heikko, se murtuu tai vääntyy mutkalle.

Takaisin rumpunahkasivulle