Ohjeita hylkeennahkojen käsittelyä varten  

Hylkeellä on kaunis kiiltävä karvapeite ja nahka soveltuu moneen tarkoitukseen, siksipä nahan käsittelyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Paksun rasvakerroksen päällä olevan nahan irrottaminen on suhteellisen helppoa, mutta nahkaan jäävä rasva pilaa liian usein hienon karvan. Arvokkaan nahan pelastamiseksi kannattaisi uhrata pieni hetki.
  • - Nylje rauhallisesti reikiä tekemättä
  • - Poista rasva nahasta tarkkaan
  • - Poista räpylät ja turpa
  • - Pese nahka ja karva
  • - Käytä tarpeeksi suolaa liemessä

1. Nylkyreiät ja viillot
Vältä reikiä ja syviä viiltoja nylkiessäsi, sillä ne huonontavat nahan käytettävyyttä. Syvä viilto, vaikka ei olekaan reikä, voi revetä valmistuksen aikana.

2. Rasvanpoistaminen
Hylkeelle sopii periaatteessa samat ohjeet kuin muillekin turkiksille, sillä erotuksella, että rasvaa saattaa olla melko paksu kerros ja sillä taimumus härskiintyessään kellastuttaa karva. Ennen säilöntää, mahdollisimman pian nylkemisen jälkeen, olisi rasva kaavittava mahdollisimman tarkkaan, välttäen reikien tekoa. Kaapimimalla kuorimaraudalla pyöreän tukin päällä saa enimmät rasvat pois. Painepesuri on osoittautunut mainioksi keinoksi viimeistellä rasvanpoisto.

3. Pesu
Nahka olisi hyvä pestä erityisesti karvapuolelta härskiintyvän rasvan poistamiseksi.
Nahan pesuun ei kannata käyttää polttoaineita tai muita liuottimia. Hyvin rasvaa irrottava astianpesuaine Fairy toimii hyvin jopa kylmässä merivedessä.

5. Säilöminen suolaliuoksessa
Karvan kellastuminen on eräs hylkeennahan säilömisen ongelmia. Kellastumista voi vähentää säilömällä nahan kyllästettyyn suolaliuokseen. Ennen säilömistä nahka on puhdistettava hyvin rasvasta ja varsinkin karva on syytä pestä vaikkapa haalealla Fairy-vedellä. Valmista säilöntäliuos liottamalla kuumaan veteen merisuolaa niin paljon kuin siihen liukenee. Anna sitten veden

jäähtyä ja upota nahka liuokseen. Pidä huoli, että nahka on kokonaan ja koko ajan veden alla. Käytä suolaa 27% ja vettä 73%.

Säilöminen vakuumissa
Toinen karvan kellastumista hidastava menetelmä on nahan pakastaminen vakuumiin pakattuna. Puhdistettu nahka laitetaan vakuumipussiin, josta imetään ilma tarkkaan pois ja pussi pakastetaan. Jäätymisen tulisi tapahtua nopeasti, jotta nahka ei pilaannu. Pakastettujen nahkojen käsittelystä joudumme perimään lisämaksun. Pakastettuja nahkoja emme suosittele lähetettävksi vaan ne tulisi käsitellä suolaliuoksessa ennen lähettämistä.

Lähettäminen muokattavaksi

Pakkaa suolattu nahka kahteen tai kolmeen päällekkäiseen jahtipussiin ja pussi vielä pahvilaatikkoon. Suolaliuoksessa säilötyt nahat tulee lähettää tiiviissä astiassa. Pakastettuja nahkoja emme suosittele lähetettävksi vaan ne tulisi käsitellä suolaliuoksessa ennen lähettämistä. Laita mukaan paperi, jossa on lähettäjän nimi, osoite ja puhelinnumero. Lähetä nahat linja-autolla, mutta pidä huoli, ettei paketista valu mitään.

- Huom. Matkahuolto voi kieltäytyä kuljettamasta vuotavaa pakettia ja on myös oikeutettu perimään lähettäjältä siivousmaksun, jos paketti sotkee paikkoja.

Katso lähetysosoite INFO-sivulta
Katso tästä hylkeennahkojen muokkaushinnat (pdf)

Hylkeitä, joihin pitää jättää räpylät tai naama ehjäksi,
tai jotka muutoin tarvisivat käsiohennuksen, emme toistaiseksi valmista.

Tuoreista tai pakastetuista nahoista joudumme perimään lisämaksun. Nahkojen pitää olla niin
hyvin säilötty, että ne kestävät vähintään 3-4 viikon varastoinnin ennen muokkausta.
Emme laita työn alle samaa tavaraa joka päivä.